Statik Enerji

Özge Mumcu Aybars Yazıları


Korona Günlükleri – 19 Nisan 2020

Merhaba,

Gündem başlıkları aşağıda.

İyi okumalar,

Özge

19Nisan2020

Türkiye’de bugün Covid-19 nedeniyle 121 kişi yaşamını yitirdi

Türkiye’de Covid-19 nedeniyle 121 kişi yaşamını yitirdi 3 bin 783 yeni vaka tespit edildi. Böylece hayatını kaybedenlerin sayısı bin 890’a, toplam vaka sayısıysa 82 bin 329’a yükseldi.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bugün 40 bin 520 yeni test yapıldığı belirtildi. Bu testlerden 3 bin 783’ü pozitif çıktı. Tedavi altında bulunan 121 hasta yaşamını kaybederken bin 822 kişi de sağlığına kavuştu.

https://tr.euronews.com/2020/04/18/turkiye-de-bugun-covid-19-nedeniyle-121-kisi-yasam-n-yitirdi-3-bin-783-yeni-vaka-tespit-ed

Covid-19 salgınında Türkiye ve Dünya’da son 24 saatte yaşanan tüm gelişmeler

Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19’un dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 2 milyon 330 bini aştı. Virüs nedeniyle 160 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Halen tedavi gören 1 milyon 571 bin 666 aktif enfekte vaka bulunuyor.

Türkiye’de ise son 24 saatte 40 binden fazla yeni test yapıldı, can kaybı bin 890’a ulaştı. İyileşen hasta sayısı ise 10 bini aştı.

https://tr.euronews.com/2020/04/19/canl-covid-19-salgininda-turkiye-ve-dunya-da-son-24-saatte-yasanan-tum-gelismeler

Çavuşoğlu: Yurt dışında 342 Türk vatandaşı Covid-19’dan hayatını kaybetti

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Yurt dışında Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden Türk vatandaşlarının sayısı 342’ye yükseldi” dedi.

https://www.gazeteduvar.com.tr/gundem/2020/04/19/yurt-disinda-342-turk-vatandasi-covid-19dan-hayatini-kaybetti/

31 kente giriş-çıkış yasağı 15 gün daha uzatıldı

Büyükşehir statüsündeki 30 il ile akciğer hastalıklarının sıklıkla görüldüğü Zonguldak’a getirilen kara, hava ve deniz yoluyla tüm giriş çıkışlara yönelik kısıtlamaların 18 Nisan gecesi 00.00’dan itibaren 15 gün daha uzatıldığı açıklandı. Buna göre, yasak 3 Mayıs’a kadar sürecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 Nisan’da yaptığı açıklamayla, 31 ile 15 gün boyunca belli istisnalar haricinde giriş-çıkış yasağı uygulanacağını söylemişti.

https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-52169285

Türkiye’deki korona ölümlerinde ‘kod’ tartışması

Türkiye’nin DSÖ’nün kodları doğrultusunda şüpheli Covid-19 vakalarını bildirmemesi tartışma konusu. Bakan Fahrettin Koca, PCR testi yapan ülkelerde buna ihtiyaç olmadığını savunurken TTB Başkanı Sinan Adıyaman, en son şüpheli vakaları da ekleyerek vaka sayısını bir günde ikiye katlayan ABD’ye dikkat çekti. Adıyaman, “ABD, PCR testi yapmıyor mu?” diye sordu. DSÖ kodlamasına uygun davranılmadığı için, “Covid 19’dan ölenlerin sayısı muhtemelen daha fazla” diyen Adıyaman, “Bunu açıkla ki insanlar ona göre önlemlerini alsınlar, sorunun büyüklüğünü anlasınlar” dedi.

https://www.gazeteduvar.com.tr/saglik/2020/04/19/turkiyedeki-korona-olumlerinde-kod-tartismasi/

Covid-19 nedeniyle Çin’e yönelik baskı artıyor: Avustralya uluslararası soruşturma istedi

Covid-19 nedeniyle Çin üzerindeki uluslararası baskı artarken Avustralya soruşturma açılmasını istedi.

ABD Başkanı Trump’ın ‘Çin salgının sonuçlarıyla yüzleşmesi gerekir‘ derken Avustralya hükümeti de uluslararası bir soruşturma talep etti.

Çin’in şeffaflığı konusunda çok ciddi kaygılarının olduğunu söyleyen Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, “Koronavirüs salgınını ilgilendiren sorunlar uluslararası bağımsız bir soruşturmayı gerektiriyor.” dedi.

https://tr.euronews.com/2020/04/19/covid-19-nedeniyle-cin-e-yonelik-baski-artiyor-avustralya-uluslararas-sorusturma-istedi

Cambridge Üniversitesi’nden çok konuşulacak iddia: Koronavirüs Vuhan’da çıkmadı, salgının 2019’da başladığına dair kanıtlarımız var

Cambridge Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları, yeni tip Koronavirüs’e (Covid-19) ilişkin salgın verilerinin ve bilgilerinin yanlış olduğunu açıklayarak, “Koronavirüs aslında Vuhan’da çıkmadı. Bunun çok daha öncesi var” ifadelerini kullandı.

https://t24.com.tr/haber/sunday-times-britanya-nin-felakete-yurudugu-38-gun,873630

DSÖ temsilcisi: Aşıya güvenmeyin, garantisi yok

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Covid-19 konusundaki altı özel temsilcisinden biri olan İngiliz doktor David Nabarr’dan korona salgını konusunda karanlık bir tablo çizdi: Her virüse karşı illa ki güvenli ve etkili bir aşı geliştirilemiyor… Öngörülebilir bir gelecekte, bu virüs sabit bir tehdit oluştururken, hayatlarımıza devam etmenin yollarını bulmak zorundayız.”

https://www.gazeteduvar.com.tr/dunya/2020/04/19/dso-temsilcisi-asiya-guvenmeyin-garantisi-yok/

60 derece sıcaklığa maruz bırakılan koronavirüs çoğalmaya devam etti

Fransız bilim insanlarının yaptığı bir deneyde yeni tip koronavirüsün yüksek sıcaklığa uzun süre dayanabilecekleri ortaya çıktı.

Fransa’nın Aix-Marsilya Üniversitesi’nde Prof. Demi Charrel ve ekibi Covid-19 hastalığına neden olan virüsü 1 saat boyunca 60 derece sıcaklığa maruz bıraktı. Bu süre sonunda bazılarının hala çoğalmaya devam ettiği görüldü.

https://tr.euronews.com/2020/04/19/60-derece-sicakliga-maruz-birakilan-koronavirus-cogalmaya-devam-etti

Yunanistan Başbakanı Miçotakis: Artık Avrupa’nın kara koyunu değiliz

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Yunan toplumunun koronavirüs salgını ile mücadelede disiplinli ve dayanıklı olduğunu belirterek ülkesinin artık ‘Avrupa’nın kara koyunu’ yani yüz karası olmadığını söyledi.

Yunanistan’ın koronavirüs krizinin üstesinden geleceğinden emin olduğunu dile getiren Miçotakis, salgının finansal etkilerinin de geçici olacağını savundu.

https://tr.euronews.com/2020/04/18/yunanistan-basbakan-micotakis-artik-avrupa-nin-kara-koyunu-degiliz

Kadıköy Belediyesi’nin ‘moral bando’su sokağa çıkma yasağına takıldı

Kadıköy Belediyesi’nin Covid-19 salgını nedeniyle iptal edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları yerine gezer bandolar oluşturarak sokağa çıkma yasağı süresince halka moral verme girişimi kaymakamlığın müdahalesine takıldı.

https://tr.euronews.com/2020/04/18/kadikoy-belediyesinin-moral-bando-su-sokaga-cikma-yasagina-takildi-izin-almistik

Ücretsiz maske dağıtımı sırasında eczanelerde neler yaşanıyor?

Maskelerin ücretli satışının yasaklanmasından bu yana vatandaşlar sadece Sağlık Bakanlığı tarafından cep telefonlarına gönderilen kod ile eczanelere gidip ücretsiz maske alabiliyor. Vatandaşlara dağıtılan maskelerde belli bir standart bulunmuyor, her maskenin kalitesi birbirinden farklılık gösteriyor.

https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-52326447

Sokağa çıkma kısıtlamaları sürerken alkol tüketiminin artması normal mi?

Dünyanın birçok yerinde koronavirüs salgınını kontrol altına almak için sokağa çıkma kısıtlamaları tüketim alışkanlıklarında ciddi değişiklikler yaparken, özellikle alkol tüketiminin de yükseldiğine yönelik işaretler geliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), alkol tüketiminin arttığı ve bunun da insanların bağışıklık sistemini zayıflattığı uyarısında bulundu. WHO, hükümetlere, sokağa çıkma kısıtlamalarının sürdüğü dönem boyunca alkol tüketimini azaltmaya dönük adımlar atmaya çağırdı.

https://www.bbc.com/turkce/haberler-52341128

Koronavirüs salgını: Ekonomik depresyonu gıda krizi mi izleyecek?

IMF’nin eski baş ekonomisti olan Harvard Üniversitesi’nden Prof. Kenneth Rogoff, Project Syndicate sitesindeki yazısında, koronavirüs salgınını, “uzaylı istilası” filmlerindeki felaketlere benzetirken, “son 150 yılın en sert resesyonu” olarak betimliyor.

Böylece Rogoff, ekonomi teorileri dalına “depresyon” kavramını sokan 1873-88 krizine kadar uzanıyor.

Financial Times gazetesinin küresel ekonomi editörü Martin Wolf da sözünü sakınmayarak, “Dünya ekonomisi çöküyor” diyor.

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-52319796

Yurttaşa ceza yağdı

Ocak-Mart 2020 döneminde kesilen para cezaları 4.2 milyar liraya ulaştı. Böylece bütçedeki yıllık para cezaları geliri hedefinin de yüzde 35’i ilk üç ayda sağlandı.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/yurttasa-ceza-yagdi-1733856

İş insanları karamsar

KPMG’nin araştırmasına göre salgının ekonomik etkilerinin en az bir sene sonra ortadan kalkacağını düşünen iş insanlarının yüzde 80’i, bu yıl ekonomide yüzde 3’lük daralma öngörüyor.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/is-insanlari-karamsar-1733857

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu sahra hastanesi mühürlendi

CHP’li Adana Büyükşehir Belediyesi’nin koronavirüse karşı ihtiyaç halinde kullanılmak üzere TÜYAP Fuar Alanı’nda hazırladığı sahra hastanesi Adana İl Sağlık Müdürlüğü tarafından mühürlendi.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/adana-buyuksehir-belediyesinin-kurdugu-sahra-hastanesi-muhurlendi-1733828

Kılıçdaroğlu: Yardım yapmamız, bizzat Erdoğan tarafından önleniyor

“Ekmek dağıtana soruşturma açıyorlar, olacak şey değil”

https://t24.com.tr/haber/kilicdaroglu-yardim-yapmamiz-bizzat-erdogan-tarafindan-onleniyor,873618

Koronavirüs, sağlık sistemi yetersiz ülkeleri daha çok tehdit ediyor: 12 milyonun yaşadığı Güney Sudan’da 4 solunum cihazı var

Güney Sudan’da 3 milyon insana bir ventilatör düşüyor

https://t24.com.tr/haber/koronavirus-saglik-sistemi-yetersiz-ulkeleri-daha-cok-tehdit-ediyor-12-milyonun-yasadigi-guney-sudan-da-4-solunum-cihazi-var,873635

Salgından ‘ilk etkilenen’ müzik dünyası ne istiyor?

Korona virüsü salgının her alanda etkilerini hissettirdiği bugünlerde, albüm çalışmaları sekteye uğradı, konserler iptal edildi ya da ertelendi. Müzisyenler Hüsnü Arıkan, Serenad Bağcan, Gülce Duru, Eylül, Rewşan, Cenk Taner ve Taner Öngür ile menajer Burçin Gülbahar, prodüksiyon amiri Çağrıhan Yapıcı, görsel yönetmen Recep Yılmaz ve MESAM Yönetim Kurulu üyesi Ali Haydar Timisi salgın döneminden müzik dünyasının nasıl etkilendiğini, salgının ekonomik boyutlarını, geleceğe dair endişe ve beklentilerini anlattı.

‘Nasıl olayım, deliriyorum tabii ki’

Eşimle bazı işleri paylaşmaya çalışıyorum. Adı konmuş sorumluluklar yok, hani çamaşır onundur, yemek bunundur gibi bir şey değil. Ben yemek hazırladıysam masayı, mutfağı toplamayı o yapabiliyor. Bazen kızımın eğitim programıyla o ilgileniyor. Ama bunları hep birinin düşünmesi ve söylemesi gerekiyor.

Esra, 40 yaşında, işini seven, başarılı bir yazılımcı. O dünyanın kurallarını ve güçlüklerini bilecek kadar tecrübeli. Fakat bu salgınla başka bir yerden sınanıyor: Altı yaşındaki kızının eğitimi, bakımı ve ev işleri ona bakarken bir de evden çalışmak… Onu “tırlattıran” bu hal, normalde profesyonel ya da gönüllü destek alarak çalışma hayatına devam eden çok kadının kendini ortasında bulduğu bir çıkmaz. Görünmez ev emeği karantinada hem daha görünmez oluyor, hem daha da heyula.

https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2020/04/19/nasil-olayim-deliriyorum-tabii-ki/

Terk etme siyaseti

1200 kişi tek bir musluğu paylaştığında, sosyal mesafeyi korumak imkansızdır. Mültecilere yönelik terk etme siyasetinin devam etmesi halinde aşırı kalabalık mülteci kampları, ölüm tuzakları haline gelecek.

https://www.gazeteduvar.com.tr/dunya-forum/2020/04/19/terk-etme-siyaseti/



Yorum bırakın