Statik Enerji

Özge Mumcu Aybars Yazıları


Korona Günlükleri – 23 Nisan 2020

Merhaba,

Korona Günlükleri’ne zorunlu bir mola verdim. 23 Nisan haber derlemesi aşağıda.

Korona günlerinde, 23 Nisan’ın 100. yılına sessiz sedasız girdik. Güçlenen bir meclis iradesi umuduyla, 23 Nisan kutlu olsun!

İyi okumalar,

Özge

23Nisan2020

23 Nisan’ın 100. yılı kutlanıyor

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM’nin 100. açılış yıl dönümü kutlanıyor. Korona virüsü salgını nedeniyle bu yıl sokak ve salonlarda etkinlikler düzenlenmiyor.

https://www.gazeteduvar.com.tr/gundem/2020/04/23/23-nisan-cocuk-bayraminin-100-yili-kutlaniyor/

Türkiye salgın verilerinde ilk üçe yükseldi

DSÖ’nün verilerine göre raporlar hazırlayan Polimetre, günlük vaka sayısında ABD, İngiltere ve Türkiye’nin ilk üçte olduğunu belirtti. Tablo için “ciddi uyarı” notu düşüldü. “Avrupa’da 2, Türkiye’de ise 3 ay sonra sevindirici haberler olabilir” tahmini yapıldı.

http://cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye-salgin-verilerinde-ilk-uce-yukseldi-1734592

Covid-19 Türkiye ve dünyadaki son gelişmeler: Sokağa çıkma kısıtlaması başladı

Çin’in Vuhan kentinde dört ay önce ortaya çıkan ve kısa zamanda uğramadık ülke bırakmayan Covid-19 salgınında vaka sayısı 2.5 milyonu geçti, can kaybı sayısı da 180 bine yaklaştı.

Bugüne kadar enfekte olup iyileşen hasta sayısı da 705 bini bulurken, salgının öldürme oranı da yüzde 21’e yükseldi. Dünya genelinde hastalığa yakalanan 1.6 milyon kişinin tedavisi ise sürüyor.

Türkiye’de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 117 artarak 2 bin 376’ya yükseldi.

  • Koronavirüsle mücadele kapsamında 30 büyükşehirle Zonguldak’ta 23, 24, 25 ve 26 Nisan’da uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması başladı
  • Küresel vaka sayısı 2 milyon 600 bini aştı, can kaybı: 179 bin 866
  • Dünyada Covid-19’dan en fazla etkilenen Avrupa kıtasında hayatını kaybedenlerin sayısı 110 bine ulaştı
  • Türkiye’de vaka sayısı: 95 bin 591, can kaybı: 2 bin 259
  • Hollanda’da ilk öğretime 11 Mayıs’ta devam edilecek
  • İngiltere’de koronavirüs aşısı insan üzerinde denenecek
  • Fransa’da özel sektöre verilen kredi desteği 40 milyar euroyu buldu
  • İçişleri Bakanlığı Ramazan ayında uygulanacak Covid-19 tedbirlerini açıkladı

https://tr.euronews.com/2020/04/22/canli-anlatim-covid-19-turkiye-ve-dunya-son-gelismeler-vaka-sayisi-2-bucuk-milyonu-gecti

Bilim Kurulu Üyesi Yavuz: Durum bizim açımızdan ciddiyetini koruyor

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüs salgınıyla ilgili, “Toplumun yüzde 60’ı enfekte olana kadar bu işin yayılma potansiyeli var” dedi. Yavuz, “Durum bizim açımızdan ciddiyetini koruyor” uyarısını yaptı

https://www.birgun.net/haber/bilim-kurulu-uyesi-yavuz-durum-bizim-acimizdan-ciddiyetini-koruyor-297849

‘Tedbirler şu tarihte kalkacak deme imkanı yok’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, korona virüsü nedeniyle alınan tedbirlerin sıkı bir şekilde uygulanmasına devam edileceğini belirterek, “Böyle bir salgın devam ederken hiç kimsenin matematiksel bir kesinliğe dayalı olarak şu tarihte bitecek ve tedbirler kalkacak deme imkanı yok. Dikkatli olmak zorundayız” açıklamasını yaptı.

https://www.gazeteduvar.com.tr/gundem/2020/04/22/tedbirler-su-tarihte-kalkacak-deme-imkani-yok/

Çavuşoğlu: 15 bin kişi daha farklı şehirlerde karantinaya alınacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, koronavirüs salgını nedeniyle 39 binden fazla yurttaşın yurt dışından tahliye edildiğini, bu gece getirilecek 15 bin kişinin de farklı şehirlerde karantina altına alınacağını bildirdi.

https://www.birgun.net/haber/cavusoglu-15-bin-kisi-daha-farkli-sehirlerde-karantinaya-alinacak-297788

CHP infaz kanunu iptali için AYM’ye başvurdu

CHP, “örtülü özel af” olarak nitelendirdiği infaz kanununun şekil yönünden iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurusunu yaptı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Kimi maddeleri af niteliği taşıdığı için nitelikli çoğunluğun aranması gerekirdi ama oylamada bu dikkate alınmadı” dedi.

https://www.gazeteduvar.com.tr/politika/2020/04/22/chp-infaz-kanunu-iptali-icin-aymye-basvurdu/

Avrupa Birliği 10 ülkeye 3 milyar euroluk mali destek sağlayacak

Avrupa Komisyonu Covid-19 ile mücadele kapsamında aralarında Bosna Hersek ve Kosova’nın da bulunduğu 10 ülkeye toplam 3 milyar euroluk makro finansal destek sağlayacak.

Genişlemeden sorumlu Avrupa Komiseri Oliver Varhelyi sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda Covid-19’a verilecek cevap kapsamında bunun önemi bir adım olduğunu belirtti.

Arnavutluk’a 180 milyon euro, Bosna Hersek’e 250 milyon euro, Gürcistan’a 150 milyon euro, Ürdün’e 200 milyon euro, Kosova’ya 100 milyon euro, Moldova’ya 100 milyon euro, Karadağ’a 60 milyon euro, Kuzey Makedonya’ya 160 milyon euro, Tunus’a 600 milyon euro ve Ukrayna’ya 1,2 milyar euro yardım yapılacak. AB fonları, uygun ödeme koşulları içeriyor.

https://tr.euronews.com/2020/04/22/avrupa-birligi-10-ulkeye-3-milyar-euroluk-mali-destek-saglayacak

Guterres: Koronavirüs salgını hızla insan hakları krizine dönüştü

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, yeni tip koronavirüs salgınının, hızla insan hakları krizine dönüştüğü uyarısında bulunarak, ”Tehdidin insan değil, virüs olduğunu unutmayın” dedi.

Guterres, salgınla mücadelede yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin raporunu açıkladı.

İnsan haklarının, kriz zamanlarında sonraya bırakılacak bir konu olmadığını ve insanın merkezde olması gerektiğini belirten Guterres, salgın nedeniyle nefret söyleminin arttığına, savunmasız grupların hedef alındığına ve sert güvenlik önlemlerine başvurulduğuna dikkati çekti.

https://tr.euronews.com/2020/04/23/guterres-koronavirus-salg-n-h-zla-insan-haklar-krizine-donustu

İtalya İçişleri Bakanı, Covid-19 tedbirlerinin gevşetileceği dönemi anlattı

İtalya İçişleri Bakanı Lamorgese, korona virüsü salgını nedeniyle sıkı karantina tedbirlerinin uygulandığı ülkesinde normale dönüşün zaman alacağını, kademeli gevşetecekleri önlemlerin 2. aşamasında dışarıda ve toplu taşımada maske kullanımının zorunlu olacağını belirtti. Lamorgese, “Bu yeni bir yaşam stili. Bu durumdan kesin olarak çıkabilmemiz için bu koşullara faydalı olduğunu bilerek uymamız gerekiyor” diye konuştu.

https://www.gazeteduvar.com.tr/dunya/2020/04/23/italya-icisleri-bakani-covid-19-tedbirlerinin-gevsetilecegi-donemi-anlatti/

Petrol fiyatları düştü, Suudi Arabistan’da harcamalar kısıldı

Suudi Arabistan Maliye Bakanı, petrol fiyatlarının düşmesi üzerine seyahat ve geçici görevlendirmelerle ilgili harcamaların kısıldığını ve projelerin ertelendiğini açıkladı.

https://www.gazeteduvar.com.tr/dunya/2020/04/23/petrol-fiyatlari-dustu-suudi-arabistanda-harcamalar-kisildi/

Koronavirüs plazma tedavisi: Türkiye’de nasıl uygulanıyor, kimler bağışçı olabiliyor?

İsmail Kayar, Covid-19 nedeniyle hastane odasında yatarken eğer iyileşirse hastaneden çıkar çıkmaz hayata geçirmek üzere bir dizi karar aldı. Bunlardan biri de immün plazma tedavisi için bağışta bulunmaktı.

Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi olan Kayar, “Yatakta internet üzerinden bu tedaviyi okudum. ‘Ne kaybederim, halsizken biraz kan vermiş olurum’ dedim. Baştan kafaya koydum” diyor.

Türkiye’de koronavirüsle mücadelede “immün plazma tedavisi” ay başında uygulanmaya başlandı.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Covid-19’a karşı plazmanın etkisinin halen araştırıldığının altını çiziyor, ancak başka kesin bir tedavi yöntemi olmadığı için ve hastaların fayda görebileceği düşüncesiyle uygulamaya geçildiğini anlatıyor.

https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-52391234


“En basitinden serum iğnelerine bile ihtiyacımız var”

Suriye, 2011’de başlayan şiddetli savaşın ardından koronavirüs salgını ile karşı karşıya. Uzmanlara göre, sağlık sisteminin savaş ve yaptırımlar nedeniyle bir pandemiyle mücadele etmesi imkansız.Suriye’de savaş döneminde çok sayıda doktor ve sağlık personeli hayatını kaybetti veya ülke dışına çıktı. Göç ettikleri ülkelerde korona salgınına karşı mücadele ederken virüs kapan ve hayatını kaybeden Suriyeli doktorlara dair haberlere rastlamak mümkün. İlaç ve tıbbi malzeme üreten fabrikalar da büyük hasar görmüş durumda. Suriye’nin ve 2011 öncesinde bölgenin önde gelen ilaç firmalarından biri olan UNIFARMA adlı firmanın sahibi İsam Natuk’a göre yaptırımlar hammadde, teknoloji gibi üretim için gerekli ihtiyaçların temini aşamasında ve ortaya çıkan maliyet ile kendini gösteriyor. https://www.dw.com/tr/en-basitinden-serum-iğnelerine-bile-ihtiyacımız-var/a-53199058

Trump ABD’ye göçmen kabulünün 60 gün süreyle askıya alınacağını duyurdu 

Trump, dün akşam Twitter üzerinden yaptığı “ABD’ye göçü askıya alacak bir kararname imzayacağım” paylaşımına da şu sözlerle açıklama getirdi: “ABD’ye göçmen kabulünü geçici süreliğine durduran bir kararname imzalayacağım. Göçmen kabulünü durdurarak, istihdamda Amerikalılara öncelik vermiş olacağız. Amerikan ekonomisi tekrar faaliyete geçtiğinde bu önemli bir konu olacak. Amerikalı çalışanların yerine göçmenleri yerleştirmek yanlış olur. Bu durum, 60 gün sürecek. Daha sonra yeniden değerlendirme yapacağız ve o dönemin ekonomik şartlarına bağlı olarak, gerekirse bu süreyi uzatacağız. Bu kararnamenin kapsamında sadece ABD’ye yerleşmeyi planlayan kişiler, başka bir deyişle green card (yeşil kart) sahibi olanlar olacak.”Söz konusu kararnameyi yarın imzalayacağını belirten Trump, ABD’ye belirli dönemler için gelen işçilerin bu durumdan etkilenmeyeceğini kaydetti. https://tr.euronews.com/2020/04/22/trump-abd-ye-gocmen-kabulunun-60-gun-sureyle-ask-ya-al-nacag-n-duyurdu

İsrail’den Suriye ordusu ve İranlı müttefiklerine hava saldırısı: En az 9 kişi öldü 

İsrail, Suriye’nin Humus ilinin doğusundaki Tedmur (Palmira) bölgesine hava saldırısı düzenledi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin salı günü yaptığı açıklamaya göre, İsrail’in Beşşar Esad’a bağlı askeri güçleri ve İranlı müttefiklerini hedef alan saldırıda, üçü Suriyeli olmak üzere toplam 9 kişi hayatını kaybetti. Humus’ta Suriye ordusunun yanı sıra İran Devrim Muhafızlarının emrindeki silahlı grupların ve özellikle Lübnan Hizbullah’ı unsurlarının bulunduğu biliniyor. https://tr.euronews.com/2020/04/21/israil-den-suriye-ordusu-ve-iranl-muttefiklerine-hava-sald-r-s-en-az-9-kisi-oldu

Erdoğan ve Putin telefonda görüştü

Anadolu Ajansının aktardığına göre Erdoğan-Putin arasındaki telefon görüşmesinde, Kovid-19 salgınına karşı mücadelede iş birliği, ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ele alındı. Erdoğan ve Putin, iki ülke arasında ve bölgesel meselelerde yakın iş birliğini sürdürme konusunda mutabık kaldı. https://www.evrensel.net/haber/402783/erdogan-ve-putin-telefonda-gorustu

Brent petrol düşük talep ve arz fazlasındaki artışla piyasalarda 20 doların altına geriledi

Brent petrolün varili dünya genelinde Covid-19 nedeniyle devam eden düşük talep ve arz fazlasındaki artışla uluslararası piyasalarda 20 doların altına geriledi. Dünü 25,48 dolardan tamamlayan Brent petrolün varili, saat 12.35 itibarıyla 18,02 dolara kadar inerken günlük kayıp yüzde 29,27 oldu. Brent petroldeki bu geri çekilme Şubat 2002’den bu yana en düşük seviye olarak kayıtlara geçti. https://tr.euronews.com/2020/04/22/brent-petrol-dusuk-talep-ve-arz-fazlas-ndaki-art-sla-piyasalarda-20-dolar-n-alt-na-geriled

AB ile İngiltere 6 hafta aradan sonra Brexit sonrası ilişkilerini yeniden görüşmeye başladı 

Avrupa Birliği ile İngiltere Brexit’in ardından geleceğe yönelik ilişkilerini şekillendirmek amacıyla Covid-19 salgını nedeniyle ara verdikleri görüşmelere yeniden başladı. 31 Ocak tarihinde Avrupa Birliği’nden ayrılan İngiltere geçiş sürecini aralık ayının sonrasına uzatmak istemiyor. Uluslararası Para Fonu Başkanı Kristalina Georgieva koronavirüs krizini daha fazla derinleştirmemek amacıyla İngiltere’ye sürecin uzatılması çağrısında bulundu. https://tr.euronews.com/2020/04/21/ab-ile-ingiltere-6-hafta-aradan-sonra-brexit-sonras-iliskilerini-yeniden-gorusmeye-baslad

Koronavirüs ve karantina psikolojisi: Nasıl ruhsal tepkiler veriyoruz?

https://www.bbc.com/turkce/haberler-52351937

Emekçi, hasta olmaya itiliyor

İşçilere yönelik yapılan iki araştırma, emekçinin hastalanma oranlarının ülke genelinin üç katı olduğunu ortaya koydu. İşçiler yüzde 87’si alınan önemlere karşın kendisini işyerinde risk altında hissetmeye devam ediyor.

http://cumhuriyet.com.tr/haber/emekci-hasta-olmaya-itiliyor-1734602

‘Ben işime kutsallık üzerinden bakmıyorum’

İki ay boyunca bize hiç tarama yapılmadı. Test için belirti gerekiyor deniyor, belirti göstermeksizin var olabilse de. İlk üç-dört hafta daha serbestti, kimin nereye dokunduğu belli değil, hasta yakınları her yerde, ki hasta yakınına neredeyse yüzde 100 pozitif gözüyle bakılıyor. Bize de tarama yapılsa diyordum. Bu, işten kaçmak değil. Yapılmadı.

https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2020/04/23/ben-isime-kutsallik-uzerinden-bakmiyorum/

Teyit Köşesi

Sigara içenlerin Covid-19’a yakalanma riskinin daha az olduğu iddiası

İDDİA: Araştırmalar sigara içenlerin Covid-19’a yakalanma riskinin daha az olduğunu gösteriyor.

YANLIŞ

Teyit’e ihbar olarak gelen bazı gönderilerde, araştırmaların sigara içenlerin Covid-19’a yakalanma riskinin daha az olduğunu gösterdiği iddia edildi. Aynı iddia Ekşi sözlük, Euronews, Tech Startups, News Break, Express gibi sitelerde de konu edildi.

https://teyit.org/sigara-icenlerin-covid-19a-yakalanma-riskinin-daha-az-oldugu-iddiasi/

Paris’te sokak yıkanan suda yeni koronavirüs tespit edildi diye çatışma çıktığı iddiası

İDDİA: Paris’te sokakların yıkandığı suda yeni koronavirüs tespit edildikten sonra halk polisle çatıştı. 

YANLIŞ

Haber sitelerinde hızla yayılan bir iddiaya göre, Fransa’nın başkenti Paris’te, sokakların yıkandığı suda yeni koronavirüs tespit edildi. Olayın ardından halk, protesto amacıyla sokaklara döküldü ve çatışma meydana geldi.  

https://teyit.org/pariste-sokak-yikanan-suda-yeni-koronavirus-tespit-edildi-diye-catisma-ciktigi-iddiasi/

Salgında Pik (Tepe, Zirve, Doruk) Noktası: Ne Zaman Ulaşılır ve Hakkında Neler Biliyoruz?

“Salgının Tepesi” Ama… Hangi Tepesi? Yamunotri mi, Yangra mı, Everest mi?

https://evrimagaci.org/salginda-pik-tepe-zirve-doruk-noktasi-ne-zaman-ulasilir-ve-hakkinda-neler-biliyoruz-8586

COVID-19 Koronavirüs Salgını Önlemlerinin 2024 Yılının Sonuna kadar Devam Etmesi Gerekebilir!

COVID-19 Salgınında “Erkenden Normale Dönme” Planları, Sıkılma ve Gevşemenin Başladığını Gösteriyor. Sıkılmayın ve Gevşemeyin; Muhtemelen Daha Yeni Başlıyoruz ve İşleri “O Kadar da Kötü Olmadığı” Sanrısı, Virüsün Tam da İhtiyacı Olan Düşünce!

https://evrimagaci.org/covid19-koronavirus-salgini-onlemlerinin-2024-yilinin-sonuna-kadar-devam-etmesi-gerekebilir-8585



Yorum bırakın