Statik Enerji

Özge Mumcu Aybars Yazıları


Korona Günlükleri – 18 Nisan 2020

Günaydın,

Bugüne düşen gündem başlıklarını aşağıda derledim.

İyi okumalar,

Özge

18Nisan2020

Dünya genelinde koronavirüs bilançosu: 154 bin 311 kişi hayatını kaybetti

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı dünya genelinde 154 bin 311’e, virüs tespit edilen kişi sayısı 2 milyon 251 bin 770’e yükseldi. Virüsü yenen kişi sayısı da 574 bin 386’a çıktı.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya-genelinde-koronavirus-bilancosu-154-bin-311-kisi-hayatini-kaybetti-1733722

Koronavirüs: Türkiye’nin aldığı tedbirler yeterli mi?

Türkiye’ korona virüse karşı kamuda ve sosyal yaşamda hayata geçecek bir dizi yeni önlemler aldı. Dünyadaki diğer örneklere göre vaka sayısı çok az olan Türkiye’de şimdiden alınan önlemler erken mi yoksa tam zamanında mı adım atılıyor? BBC Türkçe’ye konuşan Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Özlem Azap tüm tedbirlerin doğru olduğunu söylemekle birlikte, ‘vaka sayısının gerçekten bu kadar az mı olduğu’ sorusunun önemli olduğunu ifade ediyor.

https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-51887341

Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesi CNN’de: ‘Diğer ülkelerden farklı bir yol izliyorlar’

Türkiye’nin birçok açıdan diğer ülkelerden farklı bir yol izlediğine dikkat çekilen yazıda, bazı uzmanlar kısmi sınırlamaların sonuç verebileceğini belirtirken kimi uzmanlar ise vaka sayısı dikkate alındığında bunun riskli olabileceğini söylüyor.

Haberde özetle şöyle deniyor:

“Hafta içinde sokağa çıkma yasağı sadece 20 yaş altını ve 65 yaş üstünü kapsıyor. Teoride diğer tüm vatandaşlar dışarı çıkabiliyor. Ama birçok küçük işletme kapalı, restoranlar sadece paket servis hizmeti veriyor, parklara gidilmiyor ve bankaların mesai saatleri sınırlı.

“Buna tezat bir şekilde, ekonomik açıdan zarar görmek istemeyen diğer işletmeler ve fabrikalarla birlikte inşaatlarda da faaliyetler eskisi gibi devam ediyor.

“Bazı uzmanlar risk altındakilerin korunması ve dışarı çıkanların gerekli önlemleri almaları koşuluyla, Türkiye’deki gibi kısmi sınırlamaların başarılı olabileceğini söylüyor.

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-52324539

ABD ve Çin arasında ″koronavirüsü kim çıkardı″ kavgası

Dünyanın büyük kısmında toplumsal yaşamı durma noktasına getiren yeni tür koronavirüse ilişkin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin arasında söz dalaşı yaşanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump ve bazı kurmayları, ellerinde kanıt olmamasına rağmen, COVID-19 hastalığını Çin’in dünyaya bir laboratuvar vasıtasıyla kasıtlı olarak yaydığını iddia ediyor. Trump, “Bu hikayeyi sık sık duymaya başladık” diye konuşurken, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Yanıtları bilmiyor oluşumuz ve Çin’in bu yanıtları paylaşmamış oluşu, bence yeterince açıklayıcı” demişti.  Çarşamba günü Pompeo, “Vuhan Viroloji Enstitüsü’nün de hayvan pazarından yalnızca birkaç kilometre ötede olduğunu biliyoruz” diye konuşmuştu. Söz konusu enstitü, pazardan 13 kilometre ötede bulunuyor.

https://www.dw.com/tr/abd-ve-çin-arasında-koronavirüsü-kim-çıkardı-kavgası/a-53168467

Trump: Covid-19’un laboratuvardan çıktığı iddiaları mantıklı

ABD Başkanı Donald Trump, covid-19 salgınında en çok ölümün olduğu ülkenin ABD değil Çin olduğunu belirterek, virüsün Vuhan’daki bir laboratuvardan çıktığı yönündeki iddiaları da “mantıklı” bulduğunu söyledi.

Trump, Covid-19 ile Mücadele Görev Gücü’nün Beyaz Saray’da düzenlediği günlük basın toplantısında gündemi değerlendirdi ve soruları yanıtladı.

Bazı eyaletlerdeki “virüs önlemlerini kaldırın” protestolarına da destek veren Trump, “Bazı eyaletlerin aldığı önlemler aşırı sıkı. Evde kalınması talimatlarından bahsetmiyorum ama bazıları çok aşırıya kaçan önlemler alıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

https://tr.euronews.com/2020/04/18/trump-covid-19-un-laboratuvardan-ciktigi-iddialar-mantikli-cindeki-olu-sayisi-abd-den-daha

Çernobil yakınlarındaki yangın yüzünden Kiev dumanla kaplandı

Ukrayna’da , Çernobil nükleer santrali yakınlarında çıkan orman yangını nedeniyle, başkent Kiev’in üstü yoğun bir duman tabakasıyla kaplandı ve kent dünyada hava kirliliğinin en kötü olduğu yerlerden biri haline geldi.

İsviçreli gözlem grubu IQAir’in raporuna göre Kiev’deki kirlilik, bazı Çin kentleriyle aynı seviyelerde.

Kent sakinlerinin büyük çoğunluğu koronavirüs salgını nedeniyle evlerinden çıkmıyor.

Ukrayna Sağlık Bakanlığı, radyasyon seviyelerinin normal olduğunu ve Çernobil’in yangın nedeniyle herhangi bir tehdit altında olmadığını bildirdi.

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-52333328

Fransa’da bir yaşlı bakım evi: Covid testinin geciktirilmesi onlarca kişinin hayatına mal oldu

Dünyada yayılmaya devam eden koronavirüs (Covid-19) salgınından ölenlerin sayısı 150 bine dayanırken bunların büyük çoğunluğu 60 yaş üzeri olan kişilerden oluşuyor. Salgının ilk evrelerinde yaşlı bakım evlerinde sistematik test uygulamasına geçilmemesi bu evlerde kalan binlerce kişiyi virüse karşı korumasız bırakmıştı. Bunlardan biri de sakinlerinin neredeyse yarısını salgın nedeniyle kaybeden Fransa’nın Cote d’Azur bölgesindeki La Riviera bakım evi.

https://tr.euronews.com/2020/04/17/fransa-da-bir-yasl-bak-m-evi-covid-testinin-geciktirilmesi-onlarca-kisinin-hayat-na-mal-ol

Koronavirüsün geçirdiği mutasyonlar, olası aşıyı etkisiz kılabilir mi?

Dünya genelinde, koronavirüs salgını öncesindeki günlere geri dönmenin umudu, bulunacak aşıya bağlanmış durumda. ABD’nin Ulusal Alerji ve Salgın Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci’nin gibi yetkililer, aşıyı “asıl silah” diye tanımlıyor.

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-52318152

Tam karantina ekonomik hasarı artırır mı?

İktisatçıların yürüttüğü bilimsel araştırmalara göre tam karantinaya geçilmedikçe salgını kontrol altına almak zorlaşıyor. Bu da ekonomide daha fazla küçülme, borç yükü, işsizlik ve eşitsizlik demek.

https://www.dw.com/tr/tam-karantina-ekonomik-hasarı-artırır-mı/a-53169453

Dornaz Alfa: Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın ‘Covid-19 ilacı’ açıklamasıyla başlayan tartışmada kim, ne dedi?

https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-52330826

Çakıcı seferberliği

Cumhur İttifakı infaz paketiyle, yargı disiplin cezasını kaldırarak suç örgütü liderine kapıyı açtı.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/cakici-seferberligi-1733696

İnfaz yasasının mağdur aileleri: “Bizi bir daha öldürdünüz”

Aileler, yeni infaz yasasıyla çocuklarının ölümüne neden olanların tahliye edilecek olmasına tepkili. Kızı İrem Su’yu trafik kazasında kaybeden Halil Akkaya, “Yasayı kabul etmiyoruz. Türkiye’de adalet sistemi yok” diyor.

https://www.dw.com/tr/infaz-yasasının-mağdur-aileleri-bizi-bir-daha-öldürdünüz/a-53155813

Gözler hüzünlü…

Sağlık çalışanları, şiddet ve salgın sebebiyle kaybettikleri meslektaşlarını andılar.

17 Nisan Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü nedeniyle sağlıkçılar, şiddet ve salgın nedeniyle yitirdikleri hekimler için bir dakika saygı duruşunda bulundu.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/gozler-huzunlu-1733712

Önce vekillere sonra personele test

Milletvekilleri ve Meclis personeli için TBMM Hastanesi’ne “hızlı tanı kiti” getirildi. İsteyen milletvekilleri, TBMM yerleşkesi içindeki hastanede korona testi yaptırabilirken ilk günden itibaren milletvekilleri gibi aralıksız çalışan Meclis personeli ise “sonraya bırakıldı.”

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/once-vekillere-sonra-personele-test-1733692

Korona salgını: Toplum zihnen yorulmaya başladı

Covid-19 salgını kapsamında ikinci kez hafta sonu sokağa çıkma yasağı ilan edildi. İlk hafta yasağın geç duyurulması nedeniyle yaşanan durumun sonuçlarını tespit etmenin zor olduğunu ifade eden Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Yavuz Işık, “Siz toplumla doğru iletişim kanallarını uygun kullanmazsanız, doğru planlamalar yapmazsanız bu panik havası ve soru işaretleri yayıldıkça süreci yönetmek zorlaşır” dedi. Işık’a göre önlemlere uyması beklenen toplum da zihnen yorulmaya başladı.

https://www.gazeteduvar.com.tr/gundem/2020/04/18/korona-salgini-toplum-zihnen-yorulmaya-basladi/

Karantinada çocukların oyun oynamasına izin verin

Covid-19 salgınıyla yüzleşirken, hepimiz belirsizlikle karşı karşıyayız. Ebeveynlerin yeni yeni alışmaya çalıştığı ‘uzaktan eğitim’ ve ‘evde eğitim’ sürecinde çocuklara sağlanacak serbest zaman, çocukların kendi ilgi alanlarını oluşturmalarını sağlar ve onlara özellikle bugünlerde önemli olan kontrol ve bağımsızlık duygusunu yaşatabilir.

https://www.gazeteduvar.com.tr/dunya-forum/2020/04/18/karantinada-cocuklarin-oyun-oynamasina-izin-verin/

Albayrak hakkındaki ‘Kanal İstanbul arazisi’ haberine hapis talebi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Kanal İstanbul güzergahından arazi aldığını ortaya çıkan muhabir hakkında 1 yıldan iki yıla hapis cezası talep edilen iddianame hazırlandı.

https://www.birgun.net/haber/albayrak-hakkindaki-kanal-istanbul-arazisi-haberine-hapis-talebi-297109

Başkanlara yardım soruşturması: İyilik hastalıktan daha bulaşıcıdır

İmamoğlu ve Yavaş hakkında düzenledikleri bağış kampanyaları nedeniyle soruşturma başlatıldı. CHP’li Murat Emir, “Bu soruşturmanın hiçbir önemi yok. İktidar belediyelerle uğraşmasın” dedi.

https://www.birgun.net/haber/baskanlara-yardim-sorusturmasi-iyilik-hastaliktan-daha-bulasicidir-297081

Teyit Köşesi

Pandemi ve Toplumsal Evrim: Belirginleşen Risk Toplumu

Hepimizin malumu olduğu üzere, yoğun bir sağlık krizinden geçiyor, belli seviyede ölüm korkusu yaşıyor ve bırakın gelecek beş on yılı, belki de kelimenin tam anlamı ile yarını dahi öngöremiyoruz. Böylesi zamanlarda, özellikle korku adı verilen duygu içimizi kemiriyor, zaman zaman normalde hiç önemsemeyeceğimiz ufak solunum sıkıntıları ise kalbimizi hızla çarptırmaya yetiyor. Eğer sizde de durum böyle ise, yalnız değilsiniz.



Yorum bırakın